Tulevat näyttelyt

Upcoming exhibitions

Kuva / Photo: Sade Kahra, Sylvia, Saunomaan syntyneet -sarjasta.

5.3.-23.5.2021

Saunapäivä
Saunat ja saunojat Heli Blåfieldin, Sade Kahran, Alexander Lembken ja Hannu Pakarisen valokuvissa ja videoissa

Kuva / Photo: Benidorm, Spain, 1997. © Martin Parr / Magnum Photos

Kuva / Photo: Mika Mattila: Elsewhereland, stillkuva videoinstallaatiosta.

4.6.-29.8.2021

Martin Parr: Life’s a Beach

Mika Mattila: Elsewhereland

VB-valokuvakeskuksen kesän 2021 näyttely tuo Kuopioon yhden kansainvälisistä valokuvauksen kärkinimistä. Arvostetun kuvatoimisto Magnumin kuvaaja Martin Parr (s.1952) on tehnyt yli 40-vuotisen merkittävän uran. VB-valokuvakeskuksella nähtävä näyttely “Life´s a Beach” on sisällöltään yksi Parrin tuotannon tärkeimmistä aihepiireistä.

“Rannat ovat yksi kiehtovimmista paikoista tarkkailla ihmisiä. Ranta on paikka, jossa rentoudumme ja pääsemme irti estoista. Rannoilla todelliset persoonallisuutemme tulevat esille”.  – Martin Parr

Parrin värikylläiset lähikuvat öljytyistä auringonottajista ja hiekkaisista piknik-hetkistä kokoavat kaikki kiehtovat persoonallisuudet oman henkilökohtaisen paratiisinsa ääreltä yhdeksi eksentriseksi kokonaisuudeksi.

Useasti palkitun englantilaisen mestarikuvaajan tuotantoa on viime vuosina hartaasti odotettu nähtäville myös Suomeen. Parr on työskennellyt ja valokuvannut myös Suomessa, ja edellisestä maassamme nähdystä näyttelystä on jo kulunut aikaa.

Lisäksi VB-valokuvakeskuksen kesässä nähdään dokumentaristi Mika Mattilan (s. 1974) videoinstallaatio “Elsewhereland”, joka tutkailee globaalin turismin rituaalista luonnetta sekä ihmisen perimmäistä kaipuuta jonnekin toisaalle.

Kesänäyttely avautuu yleisölle 4. kesäkuuta 2021 ja on esillä 29. elokuuta 2021 saakka.

Kuva / Photo: Kreetta Järvenpää: Three Irises, 2019.

3.9.-7.11.2021
Lux/Pictura
Sandra Kantanen, Kreetta Järvenpää, Timo Kelaranta & Miikka Vaskola

Syyskauden avaava “Lux/Pictura” käsittelee kahta toisistaan erillä pidettyä taiteenalaa ja niiden hienoa, mutta totista rajaa. Mitä valokuvaus on antanut maalaustaiteelle ja mitä vaikutteita maalaustaiteesta käytetään valokuvissa?

Kreetta Järvenpäälle (s. 1974) ovat tunnusomaista sommittelu, värin ja valon käyttö, vahva visuaalinen näkemys ja eri taiteenlajien osaaminen sekä yhdistäminen. Erikoisalana ovat kukat. Sandra Kantasta (s. 1974) kiinnostaa kuvataitelijana kokeilla valokuvan toden esittämisen rajoja. Milloin valokuva katoaa ja muuttuu joksikin toiseksi? Timo Kelaranta (s. 1951) tarkkailee valon, tilan ja materian keskinäisiä suhteita vältellen sitä, että valokuva tunnistettaisiin samantien aiheen tai mittakaavan kautta. Tuotannossa liikutaan aineellisen ja aineettoman raja-alueella koettaen, kuinka pitkälle siellä voi päästä.  Miikka Vaskola (s. 1975) kyseenalaistaa tapaa, jolla kuvia katsotaan. Vaskola pohtii taiteessaan myös tapoja ihmisen esittämiseksi monimuotoisempana maalauksen keinoin.

Näyttely on esillä 3.9.-7.11.2021.

Kuva / Photo: Heikki Willamo: Hirvi, valokuvia eläimistä -sarjasta.

12.11.2021 – 23.01.2022
Heikki Willamo: Valokuvia eläimistä

VB-valokuvakeskuksen vuoden 2021 viimeinen näyttely esittelee valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon (s. 1952) luontokuvia. “Valokuvia eläimistä” -näyttelyssä esiintyvät eläimet ovat joko vanhojen metsien aidoimpia asukkaita tai juuri niitä eläimiä, joilla on ollut tai on yhä suuri merkitys ihmisen mielenmaisemassa.

Näyttely on esillä 12.11.2021 – 23.01.2022.