Sotakuvauksen kertomaa -seminaari la 11.11.

Home / Yleinen / Sotakuvauksen kertomaa -seminaari la 11.11.

Sotakuvauksen kertomaa –seminaari 11.11.2017 

Mitä II maailmansodan sotavalokuvat kertovat? Miten virallinen propagandakuvaus ja sotilaiden omasta kuvat eroavat toisistaan? Millaista sodan keskellä oli elää- millaisia jälkiä usein kasvoton väkivalta, stressi ja menetykset jättivät mieleen, muistoihin ja koko kulttuuriin? Entä miten suomalainen tiedotusvalokuva muuntui II maailmansodan suomalais-saksalaisen taidenäyttelyvaihdon osaksi?
100 -vuotiaan Suomen itsenäisyyden ja Jäniksen valokuvien innoittama seminaaripäivä tuo yhteen alan asiantuntijat, sotakuvat ja tapahtumapäivään osallistujien kysymykset. Päivän aikana kuullaan sotahistoriakeräilijä, tietokirjailija ja tutkija Olli Kleemolaa, taidehistorioitsija ja tohtorikoulutettava Marika Honkaniemeä ja valokuvaaja Matleena Jänistä. Tapahtumapäivä päättyy paneelikeskusteluun yhdessä yleisön kanssa.

OHJELMA 
Lauantai 11.11.2017 klo 10.00 -16.00, Kuopio
VB -valokuvakeskus

klo 10.00 – 11.00
Aamukahvit ja ilmoittautuminen
klo 11.00 – 12.00
Etsimessä vihollinen – sotavalokuvat viholliskuvan luonnin ja käsittelyn välineenä. Olli Kleemola, VTT, tutkija ja tietokirjailija
klo 12.00 – 13.00
Tiedotuskuva taidenäyttelyssä: TK-valokuvat jatkosodan suomalais- saksalaisessa näyttelyvaihdossa. FM Marika Honkaniemi, tohtorikoulutettava ja taidehistorioitsija

klo 13.00 – 14.15 Lounas

klo 14.15 – 15.00
Näyttelykäynti/ VB valokuvakeskus Kamera aseena -Jänisten rintamakuvia, esittely valokuvaaja Matleena Jänis sekä VB – valokuvakeskuksen juhlanäyttely

klo 15.00 – 15.45
Yhteiskeskustelu, Olli Kleemola, Marika Honkaniemi, Matleena Jänis – kysymyksiä yleisöltä
klo 15.55 – 16.00
Yhteenveto ja lopetus

Osallistumismaksu:
33 € (VB-seuran jäsenet -10%), sis. ohjelman, lounas, kahvit sekä näyttelykäynnin.
20 € ilman lounasta.
15 € opiskelijat, ilman lounasta.
Ilmoittautumiset 3.11.2017 mennessä info@vb-valokuvakeskus.fi

PUHUJAT:
Tutkija Olli Kleemola
Valokuva sodassa. Neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941-1945.
Joulukuussa 2016 tohtoriksi väitellyt Olli Kleemola on tietokirjailija ja tutkija. Kleemolan kokoelmaan sisältyy noin 700 talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan aikana tehtyä puhdetyötä sekä 15 000 sota-ajan valokuvaa. Kokoelman merkittävyyttä lisää se, että se sisältää rintamasotilaiden luvatta ottamia kuvia. Talvi- ja jatkosodan aikana Suomi rajoitti sotatoimialueilla valokuvaamista voimakkaasti, ja kuvauslupia myönnettiin vain 700.
Esitelmässään Kleemola kertoo kaiken, mitä olet koskaan halunnut tietää suomalaisesta tai saksalaisesta II maailmansodan sotavalokuvauksesta, niin virallisesta propagandakuvauksesta
kuin sotilaiden omasta kuvausharrastuksesta. Hän selvittää miten suomalaiset ja saksalaiset kuvasivat Neuvostoliittoa sekä miten näitä kuvia käytettiin.
Valokuvien vaikutusvalta. Jatkosodan suomalais-saksalaisen näyttelyvaihdon TK-valokuvat aikansa poliittis-kulttuurisella kentällä

Tutkija Marika Honkaniemi
Suomalais-saksalaisen näyttelyvaihdon propagandavalokuvista väitöskirjaansa valmisteleva Marika Honkaniemi on taidehistorian tohtorikoulutettava ja tutkija Turun yliopistosta. Museokontekstiin asetetun propagandavalokuvan tutkimisen lisäksi Honkaniemi on tutkinut myös suomalaisen sotakuvan tekijöitä sekä etenkin lavastettujen taistelukuvien dokumentaarista arvoa.
Esitelmässään Honkaniemi pureutuu jatkosodan aikana käydyn suomalais-saksalaisen näyttelyvaihdon helmeen, suomalais-saksalaiseen Taistelukuvaajain näyttelyyn. Hän nostaa vuonna 1942 järjestetyn näyttelyn suomalaiselta valokuvaosastolta tarkasteltavaksi ainutlaatuisia esimerkkejä, joiden myötä kuulija perehtyy niin kuvien lavastamisen, tekstin ja kuvan suhteen kuin merkittävimpien kuvauskohteiden teemoihin.

Valokuvaaja, elokuvaohjaaja Matleena Jänis
Matleena Jänis esittelee Kamera aseena -näyttelyn. Näyttelyssä nähdään TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia kuvia. Kuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia sekä kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. Monet kuvista ovat tunnettuja rintamakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Matleena Jänis kertoo isoisänsä Paulin TK-kuvaajan työstä sekä suomalaisesta sotavalokuvauksesta valokuvauksen lajina; sen tarkoituksesta, tekniikasta ja kuvaajien omasta kokemuksesta. Näyttelyä ja sen ohessa ilmestyvää kirjaa Kuvia Savosta ja maailmalta. Jänisten valokuvaajasuku varten Matleena Jänis on haastatellut sukuaan ja läpikäynyt noin 8 000 Jänisten rintamakuvaa ja muuta dokumenttia.

Ilmoittautumiset 3.11.2017 mennessä info@vb-valokuvakeskus.fi

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, 70100 Kuopio
anja.lappi (at) vb-valokuvakeskus.fi
+358 44 252 7722