Man on the Moon – Matka Kuuhun

”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Astronautti Neil Armstrong lausui historialliset sanat, kun hän astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle 21. heinäkuuta 1969. VB-valokuvakeskuksen koko perheen kesänäyttely Man on the Moon – Matka Kuuhun elää uudelleen historian suurtapahtuman, ihmisen ensimmäisen kuukävelyn, josta tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta kesällä 2019.

Avaruuden valloituksen huippuhetkeen palataan VB-valokuvakeskuksen kesässä kymmenien värivalokuvien sekä video- ja äänitallenteiden kautta. Näyttelyn materiaali on koottu Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Apollo-kuuohjelman arkistoista, ja se on valikoitu vain VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyä varten.

Apollo-ohjelma käynnistyi 1960-luvun alussa. Neuvostoliitto oli jo lähettänyt ensimmäisen satelliitin Sputnikin Maan kiertoradalle 1957 ja kosmonautti Juri Gagarinin ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen 1961. Yhdysvallat vastasi suurvaltojen avaruuskilpailuun Apollo-ohjelmalla: presidentti John F. Kennedy asetti tavoitteeksi saada amerikkalaiset astronautit ensimmäisinä ihmisinä Kuuhun.

Vastoinkäymisten kautta ensimmäinen miehitetty Apollo-lento kohosi avaruuteen 1968. Ohjelma huipentui Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin historialliseen kuukävelyyn Apollo 11-lennolla heinäkuussa 1969. Kaikkiaan Kuun pinnalla kävi 12 astronauttia kuudella avaruuslennolla, viimeisen kerran joulukuussa 1972. Sen jälkeen ihminen ei ole astunut Kuun kamaralle.

Man on the Moon – Matka Kuuhun-näyttely etenee Apollo-kuuohjelman suunnittelusta ja astronauttien koulutuksesta aina rakettien laukaisuihin, ensimmäisiin kuukävelyihin ja huimaan kuuautoiluun. Näyttely esittelee niin ikimuistoisia valokuvia kuulennoista kuin vähemmän tunnettuja tunnelmakuvia, joissa tiivistyy astronauttien ja avaruuslentoja seuranneen yleisön jännitys vaarallisen tehtävän edessä. Kuvissa sykkii myös aito 1960-luvun henki. VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyn nostalgiahuone tarjoaa komean mahdollisuuden palata uudelleen ensimmäisen kuulennon televisiolähetykseen!

 

.
Avoinna / Open:

31.5. – 1.9.2019
ma-su 12-18

31 May – 1 Sep 2019
Mon-Sun 12-18


Poikkeus aukioloajat:

Juhannus 21.-23.6., suljettu


Exceptional opening hours:

Midsummer 21-23 June, closed