Tammikuu

Home / NÄYTTELYT / Kuunvalo / Tammikuu
TAMMIKUUN KUUNVALOSSA

Constantin Riikonen

Kuka?

Constantin Riikonen, 29, Suonenjoki

Mikä sai innostumaan valokuvaamisesta?

Pari vuotta sitten minussa heräsi voimakas halu jakaa huomioitani elämästä  ja mietin, että tapa, jolla näen maailman saattaisi olla samaistuttava. Etsin sopivaa kanavaa, jotta näkisin resonoisiko toisissa se mitä käyn läpi. Itselleni kun valokuvaus, varsinkin alkuun, oli/on ennen kaikkea terapeuttinen prosessi. Kun sitten latailin kännykällä nappaistuja kuvia julkiseksi YouPic – sivustolle, tajusin että pidin alkuun tietämättäni kuvapäiväkirjaa siitä, mitä käyn pääni sisällä läpi ja mitä sellaista olen oppinut, josta voisi olla hyötyä toisille. Toisaalta halusin jakaa, omasta mielestäni, nokkelia ja siistejä kuvia ja toisaalta päästä eroon egostani. Kuvat olivat hakemista, kokeilemista, itseopiskelua, pakonomaista tarvetta ymmärtää ja selittää, ja tämä kaikki oli samalla osa jatkuvaa kehittymistä. Ns. Taiteellinen silmä alkoi kasvamaan itsestään sitä mukaa mitä enemmän aloin ottamaan kuvia. Jostain pitää siis aloittaa ja olen tyytyväinen, että aloitin, vaikkakin hapuillen, edes jostain. Siksi en tule poistamaan vanhempia kuvia sivuilta pois, olkoot esimerkkinä lähtötilanteestani. Toivon tämän inspiroivan monia jakamaan oman näkemyksensä, vaikkapa kuvin, toisten nähtäville.

“Oma juttu”?

Haluan kuvien herättävän mielipiteitä, oivalluksia. Juju on ottaa aihe, mikä tahansa ja pistää katsoja kuvan avulla miettimään että mitäs tässä on haettu takaa. Otan aiheen, muutan sen kysymysmuotoon ja vastaan kysymykseen kuvalla. Hakusanat ja otsikko toimivat suuntaviittoina, vihjeinä sille mitä kuvalla haen takaa. Tästä on tullut itselleni tavallaan tavaramerkki. Myös se, että yritän tarkastella asioita laajemmin kuin vain kertoa oman mielipiteeni näkyy varsinkin viimeisen vuoden aikana jakamissani kuvissa. Aiheilla ei sinänsä ole mitään rajaa, minulla on esillä hyvin paljon eri aiheisia kuvia mistä voisi myös tehdä johtopäätöksen ettei tyylini ole vielä täysin selkeä, mutta se on ainakin hyvää vauhtia rakentumassa. Pitkän tähtäimen unelmani kun on kuitenkin käsitellä kuvien avulla vaikeimpia ja väistellyimpiä tunteita ihmismallien avustuksella ja siksipä olenkin parhaillaan hakemassa malleja ensimmäistä isompaa projektiani varten. Yhteystietoni löytyvät verkkosivuiltani (www.proconart.com), kaikki kysymykset aiheeseen liittyen ovat tervetulleita.

Inspiraatio?

Inspiroidun siitä kun tiedän ettei luovalla itseilmaisulla ole minkäänlaisia rajoja ja aiheethan eivät kesken lopu! Se sytyttää kun huomaan, että yhdellä kuvalla voi olla niin monia eri merkityksiä, tulee ahaa-elämyksiä ja niistä syntyy sellainen luontainen, innostunut luomisvimma. Toisinaan käy niin että saan oivalluksen ihan yksinkertaisesti jopa jostain yksittäisestä sanasta, sitten puran sanasta rakentuneet ideat itselleni selviksi jotta ymmärrän sanan taustalla olevan tarkoituksen ja sitten vain otan oivallukseen sopivan kuvan tai katson onko minulla sellainen jo valmiiksi otettuna. Pyrin olemaan rajoittamatta itseäni millään muotoa koska haluan oppia saamaan kuviin yhä enemmän ja enemmän syvyyttä. Tämä auttaa pitämään jalat maassa sekä pysymään avoinna uusille mahdollisuuksille.

Lisättävää?

Olen tuiki tavallinen savolaiskloppi, jolla nyt tosin sattuu olemaan taipumus kyseenalaistaa kaikki, itsenikin. Kiinnostuksen kohteina on mm. itsensä kehittäminen kaikissa muodoissaan. En kuvittele osaavani jotain, jotta voisin myhäillä lopputuloksella. Ei, asennoidun aina niin, etten ole tehnyt vielä oikeastaan mitään ja että paras on vasta tulossa.