Maaliskuu

Home / NÄYTTELYT / Kuunvalo / Maaliskuu
MAALISKUUN KUUNVALOSSA

Assi Pulkkinen

Olen Assi, 25-vuotta, asun Helsingissä, mutta lähtöisin Pohjois-Savosta Vieremältä. Opiskelen tällä hetkellä luokanopettajaksi Itä-Suomen yliopistossa sekä Helsinki Design Schoolissa valokuvaajaksi.

Olen valokuvannut harrastuksenani jo reilu kymmenen vuotta, mutta olen vasta viimeaikoinani alkanut uskomaan mahdollisuuteen, että valokuvauksesta voisi tulla toinen ammatti. Uskoa itseen ja omiin taitoihini loi kovatasoinen Rajala Ambassador 2018 -valokuvauskilpailu, sillä etenin osatehtäviä suorittamalla neljän parhaan joukkoon. Kilpailu oli tärkeä juttu minulle, sillä sain itsevarmuutta valokuvaajana ja kehityin kilpailun aikana eteenpäin.

Minua kiinnostaa erityisesti matkailuvalokuvaus ja dokumentaarinen tyyli, mutta en halua kategorisoida itseäni kuvaajana vain yhteen lokeroon. Kuvaajana minulle on tärkeää, että kuvista välittyy tunne ja tarina. Näen myös, että kuvalla on vahva merkitys yhteiskunnallisten viestien välittäjänä.

Kuvasarjan kuvat ovat kuvattu Pohjois-Intiassa, Jammu ja Kashmirin osavaltiossa, Srinagarin kaupungissa sekä Ganderbalin pikkukylässä huhtikuussa 2018. Jammu ja Kashmirin osavaltio on varmasti monelle hyvin tuntematonta aluetta, sillä alue ei levottomuuksien takia vedä turisteja eikä se myöskään ole pitkiin aikoihin kiinnostanut länsimaista mediaa. Kuitenkin nyt helmikuussa Kashmirin alue nousi uutisotsikoihin, sillä Intia teki ilmahyökkäyksen Pakistanin alueelle Kashmirissa.

Kashmirin konfliktin osapuolet Intia ja Pakistan ovat kinastelleet Kashmirin alueesta jo noin 70 vuoden ajan, eikä loppua taida näkyä. Kashmirin alue on jaettu Intian, Pakistanin ja Kiinan hallitsemiin osiin, mutta erityisesti Intialla ja Pakistanilla ei ole yksimielisyyttä alueen jaosta. Kashmirilaiset itse haluaisivat, että alue itsenäistyisi omaksi valtiokseen, mutta tätä näkökulmaa ei tuoda erityisemmin esille missään mediassa. Kashmirin itsenäistyminen taitaakin olla kashmirilaisten varovainen toive, josta on vain vara haaveilla.

Kun olin vuosi sitten keväällä 2018 Kashmirissa, tilanne oli levollisempi. Pitkittynyt konflikti näkyi Jammun ja Kashmirin pääkaupungin Srinagarin kaduilla käytännössä vain Intian armeijan sotilaiden partioina. Kontrollia pidetään yllä päällisin puolin rauhallisin elkein, mutta kuulimme, että pinnan alla on ehkä toisenlainen todellisuus.

Pitkittynyt konflikti on lisännyt alueen työttömyyttä ja tyrehdyttänyt alueen matkailua, mikä on hyvin sääli, sillä muun muassa matkailu on alueen tärkeä tulonlähde. Kaikista levottomuuksista huolimatta minulle jäi Srinagarista mieleen hyvin rauhallinen ja levollinen ympäristö. Kun teimme ruokaa keittiön lattialla tai liikuimme Dal-järvellä paikasta toiseen puisella soutuveneellä, tuntui siltä kuin aika olisi pysähtynyt paikoilleen.