Joulukuu

Home / NÄYTTELYT / Kuunvalo / Joulukuu
JOULUKUUN KUUNVALOSSA

Matti Aalto

Kun saan idean poikasen, alan etsimään siihen mielessäni kerroksia. Nimi tulee usein tässä vaiheessa tukemaan aiheen rajausta. Sarjan nimi on tärkeä. Haluan, että työni voi nähdä usealla tavalla. Minun mielestä ensimmäinen kerros on lapsenmielinen, ehkä jopa humoristinen. Sen alla piilee kuitenkin, tässä työssä, vakava yhteis- ja ihmiskunnallinen sanoma. En kuitenkaan käske katsojaa. Leikillinen kuva kutsuu katsojan pohtimaan paikkaansa maailmassa. En lähde avaamaan kaikkia kuviani, mutta haluaisin herättää keskustelua mm. ystävistämme eläimistä, siitä kuinka ihminen löytää aina tien ja siitä mihin me lopulta päädymme.

Työskentelen tarkkaan harkiten, sekä suunnitteluvaiheessa, että toteutuksessa. Suunnittelen kuvat ennalta erittäin tarkasti, tosin lopullinen kuvauspaikka tietenkin määrittää kuvaa. Kuvaan keskikoon filmikameralla, dia-filmille. Rakastan kömpelöitä hauskoja ääniä pitäviä filmikameroita. Luova työ tapahtuu sängyllä makoillen, kuunnellen viehkeätä pianomusiikkia. Muistivihko ja kamera kulkevat aina mukana.

Olen reilu kolmekymppinen valokuvataiteilija. Olen syntynyt Mikkelissä. Aloin valokuvata veljeni kameralla 13- vuotiaana. Lukiossa kiinnostuin biologiasta lähinnä hyvän opettajan takia. Armeijan jälkeen aloitin biologian opinnot Jyväskylän yliopistossa. Silloin aloin todella miettimään valokuvausopintoja ja vietettyäni vuoden Lahden kansanopiston valokuvauslinjalla, pääsin opiskelemaan Lahden Muotoiluinstituuttiin. Valmistuin Lahdesta vuonna 2016 ja silloin isäni tarvitsi mainostoimistoonsa valokuvaajaa, joten muutin Mikkeliin. Kuvasin kaikkea arkkitehtuurista tuotteisiin, ihmisistä
tapahtumiin. Vuosi sitten huomasin kaipaavani taiteellisen työn tekemistä, näkemistä ja keskustelua. Siksi hain Aalto yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmaan. Aloitin Aallossa tänä syksynä. Yhteis- ja ihmiskunnallisten aiheiden lisäksi haluan kokeilla eri tapoja, aiheita ja välineitä niin paljon kun vain ennätän ja voin. Luotan kuitenkin sokeasti perinteiseen valokuvaan.