Huhtikuu

Home / NÄYTTELYT / Kuunvalo / Huhtikuu
HUHTIKUUN KUUNVALOSSA

Marjo Aspegren

Kuka?

Marjo Aspegren, 54 vuotta, Orivesi.

Olen päälle 5-kymppinen intohimoinen valokuvaaja. Valokuvaus oli yksi nuoruuteni haaveammateista, mutta valitsin silloin toisin. Enpä olisi tuolloin varmasti uskonut, jos olisin saanut tietää, että nyt monien vuosikymmenten jälkeen olen viimein päässyt toden teolla toteuttamaan haavettani. Olen opintovapaalla kokopäivätyöstäni suorittamassa valokuvauksen ammattitutkinto-opintoja. Olen nauttinut täysillä jokaisesta hetkestä sekä oppinut ja oivaltanut valtavasti. Omia näyttelyjä minulla ei ole ehtinyt vielä olemaan, sen sijaan olen kyllä kuvannut muutaman vuoden ajan parille kuvatoimistolle.

”Hyvän mielen” kuvia

Nautin ennen muuta lähiympäristöni kuvaamisesta – maaseudun, puutarhan, ympäröivän luonnon. Välillä tulee poikettua kameran kanssa kaupungissakin. Minua kiehtovat kauniit ja kiinnostavat, pienet arkiset ja joskus vähän arvoituksellisetkin yksityiskohdat. Sellaiset, joita kaikki eivät välttämättä edes tahdo huomata. Tykkään ottaa aika yksinkertaisia, pelkistettyjä kuvia, joissa on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kauniit harmoniset värit tai jonkinlaista ristiriitaisuutta tai muuta jännitettä. Kuvia, joiden katsomisesta jää hyvä fiilis.

Mikä sai innostumaan valokuvaamisesta?

Sain ensimmäisen filmi-järjestelmäkamerani 14-vuotiaana, ja innostuin kuvaamisesta saman tien. Isäni oli myös innokas kuvaaja, ehkä sillä oli osansa asiassa. Tykkäsin kuvata kaikenlaista läheltäni löytyvää; luontoa, ihmisiä, lähiympäristöä, tapahtumia. Kuvasin pääasiassa mustavalkofilmille, jotka kehitin ja vedostin itse kuviksi. Myöhemmin innostuin diakuvauksesta. Nykyään kuvaan digikameralla.

“Oma juttu”?

Nautin erilaisten pienten arkisten yksityiskohtien ja erilaisten vastakohtaisuuksien kuvaamisesta. Maalais- ja rappioromantiikka saavat sukat pyörimään jalassa

Mikä sinua inspiroi?

Minua innostaa kaikenlainen arjen kauneus, kiinnostavat ja joskus hassutkin pienet yksityiskohdat. Erilaiset vastakohtaisuudet ja symmetria sekä värien harmonia.

Muuta vapaaehtoista lisätietoa itsestäsi tai projekteistasi?

Ehkä olen ollut entisessä elämässäni virolainen, sillä viihdyn erinomaisesti Viron kauniissa ja kiehtovissa maisemissa. Nautin siitä, miten historia ja eri vuosisadat ovat siellä arjessa läsnä ja sulassa sopusoinnussa keskenään. Samalla silmäyksellä voi nähdä vaikkapa palasen keskiaikaa, 1900-lukua ja ultramodernia 2000-lukua. Näistä kymmenestä kuvasta vajaa puolet on kuvattu Virossa.