Upcoming exhibitions

TULEVAT NÄYTTELYT

Bremer x Bremer = Suomi, 1.9.-29.10.2017

Syyskauden avaa kahden suomalaisen valokuvan mestarin ainutlaatuinen yhteisnäyttely: Caj Bremerin ja Stefan Bremerin, isän ja pojan, näyttely Bremer x Bremer = Suomi nähdään ensimmäistä kertaa maassamme VB-valokuvakeskuksessa, jota varten kokonaisuus on myös toteutettu. Bremer x Bremer = Suomi -näyttely avaa intiimillä ja harvinaisella tavalla niin Bremerin suvun tarinaa kuin Suomen historiaa valokuvina. Kuvien kaari ulottuu vuodesta 1955 aina vuoteen 2017 saakka, ja kokonaisuus on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttely koostuu kolmesta osiosta. Ensimmäinen esittelee Caj ja Stefan Bremerin omien kotialbumien kuvia perheestä, lapsista ja sukulaisista, arjesta ja juhlasta. ”Olemme olleet kameramme kanssa läsnä, kun lapset ovat aivan pieniä, ja olemme kuvanneet leikkejä, ilonpitoa sekä myös surun hetkiä. Kuvia on kertynyt monen albumin verran. Näyttelyssä meillä molemmilla on erillinen huone näille kaikkein henkilökohtaisimmille valokuvillemme”, Bremerit kertovat.
LUE LISÄÄ >
Näyttelyn toinen osa esittelee Bremerien kuvia Suomesta. Molempien Suomi-kuville on omat huoneensa. Maamme tunnetuimpiin kuvajournalisteihin lukeutuva akateemikko Caj Bremer työskenteli 1950- ja 60-luvuilla Viikkosanomissa. Hän matkusti ympäri Suomea ja teki toimittajien kanssa reportaaseja sekä maaseudulla että kaupungeissa. Caj Bremerin valokuvat ovat historiallinen aarrearkku: VB-valokuvakeskuksen näyttelyssä nähdään sarja hänen kaikkein tunnetuimpiaan Suomi-kuvia Kekkosesta misseihin ja murhaaja Runar Holmbergin oikeudenkäynnistä pelimanneihin. Stefan Bremer on tunnettu 1980- ja 90-luvun yöllisistä kuvasarjoistaan, jossa hän runollisesti kertoo nuorisokulttuurin kasvusta kaupungeissa, eritoten Helsingissä. Stefan Bremer on dokumentoinut musiikkimaailman trendit sekä kuvannut kulttuuririentoja syrjäseuduilla ja Lounais-Suomen saaristossa. Tämän vuosituhannen aikana Stefan on kuvannut urbaania elämää ja absurdeja tapahtumia lähimaastossaan. Bremer x Bremer = Suomi -näyttelyn kolmas osa on omistettu sosiaalisen median kuville, joita Bremerit jakavat Facebookissa. ”Some-kuvat ovat päiväkirjamaisia. Kuvien yhteydessä on aina teksti, joka kommentoi kuvaa tai tapahtumaa, jossa kuva on otettu. Me viihdytämme itseämme mutta selvästi myös melko laajaa seuraajakuntaa. Kuvia peukutetaan ja hyvin usein kommentoidaan. Näin on luotu verkosto, jossa tekijät ja katselijat tulevat hyvin lähelle toisiaan.”

Kamera aseena – Jänisten rintamakuvia, 3.11.2017–7.1.2018

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelman osana VB-valokuvakeskus esittelee tunnetun Jänisten kuvaajasuvun rintamakuvia. Kamera aseena -näyttelyn tuottaa VB-valokuvakeskus, ja sen suunnittelusta ja valokuvavedoksista vastaa Matleena Jänis. Näyttelyssä nähdään TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä suomalaista rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn kuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia ja kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. Monet kuvista ovat tunnettuja rintamakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Kamera aseena -näyttely on ainutlaatuinen kuvaus suomalaisesta sotavalokuvauksesta, sen tarkoituksesta, tekniikasta ja kuvaajien omasta kokemuksesta. Samalla se avaa näkymän sotamiesten elämään rintamalla. Erikoista näyttelykokonaisuudessa on se, että kaksi ammattikuvaajana toimivaa veljestä toimi yhtä aikaa sotavalokuvaajina, jonkin aikaa myös samoissa komennuspaikoissa. Rintamalla oli myös kolmas veljes ja ammattikuvaaja Lauri Jänis. Hän toimi ilmavoimien upseerina ja valokuvausosaston johtajana.

VB-seura 35 vuotta ja VB-valokuvakeskus 30 vuotta 3.11.2017–7.1.2018

Suomen juhlavuoden lisäksi VB-valokuvakeskus viettää omaa juhlavuottaan: keskusta ylläpitävä VB-seura täyttää 35 vuotta ja valokuvakeskus 30 vuotta. Suomen ensimmäisen alueellisen valokuvakeskuksen arkea, juhlaa ja ikimuistoisimpia hetkiä esitellään ateljeetilan dokumentaarisessa näyttelyssä. Näyttelyn kuvat kootaan VB-valokuvakeskuksen ja Savon Sanomien arkistoista.

Näyttelykalenteri 2018 julkaistaan 22.11.2017