Näyttelyvuosi 2017: National Geographicin parhaat kuvat kesän tähtenä, Caj ja Stefan Bremerin yhteisnäyttely sekä Jänisten rintamakuvat juhlistavat 100-vuotiasta Suomea

22.11.2016

Kuva: © 2011 National Geographic / Photo by Bruce Dale.


VB-valokuvakeskus julkistaa vuoden 2017 näyttelykalenterin nimikkokuvaajansa Victor Barsokevitschin (1863–1933) syntymäpäivänä 22. marraskuuta. Näyttelyvuosi 2017 tarjoaa monipuolisen ja värikkään kattauksen niin kansallisen kuin kansainvälisen valokuvan huippua. Ensi vuonna vietetään niin Suomen itsenäisyyden kuin VB-valokuvakeskuksen juhlavuotta, mikä näkyy vahvasti näyttelytarjonnassa.

VB-valokuvakeskuksen kansainvälisen kesänäyttelyn johtotähti on perinteikkään yhdysvaltalaisen National Geographic Societyn kuvakokoelmista valikoitu 50 Greatest Photographs of National Geographic -näyttely, joka esittelee viisikymmentä ikimuistoisinta valokuvaa maailmankuulun National Geographic -aikakauslehden valokuvaajilta. Näyttely nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

50 Greatest -näyttely luo värikylläisen koko perheen valokuvaseikkailun maailman ympäri. Kuvat johdattavat eri maihin ja mantereille, vieraisiin kaupunkeihin, villiin luontoon ja merten syvyyksiin. Joukossa nähdään muun muassa Steve McCurryn unohtumaton muotokuva afgaanitytöstä vuodelta 1984, Nick Nicholsin ikoninen kuva eläintutkija Jane Goodallista ja simpanssista vuodelta 1991 sekä Emory Kristofin seisauttava valokuva uponneen Titanic-laivan keulasta Pohjois-Atlantin syvyyksistä vuodelta 1991.

Kansainvälistä valokuvataidetta edustaa myös VB-valokuvakeskuksen kevätkauden Weston – 4 sukupolvea -näyttely, joka esittelee yhdysvaltalaisen valokuvaajamestarin Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teoksia. Westonsit tunnetaan varsinkin veistoksellisista ja asetelmallisista alastonkuvista, muototutkielmista ja maisemakuvista. Monet kuvista lukeutuvat valokuvataiteen kansainvälisiin klassikoihin. Näyttelyn tuottaa Kirmo Wilén.

 

Veikko Kankkusen muistonäyttely sekä Nanna Hännisen ja Iiu Susirajan valokuvataidetta keväällä

VB-valokuvakeskuksen näyttelyvuoden 2017 avaa kuopiolaisen ammattivalokuvaajan Veikko Kankkusen retrospektiivinen muistonäyttely Maailmani 1973–2014, joka esittelee laajasti kuvia Kankkusen monipuolisen valokuvaajan taipaleen varrelta.

Veikko Kankkusen (1954–2014) uralle mahtui niin tanssi- ja teatterikuvausta, muotikuvausta vaateteollisuudelle ja tuotekuvauksia liike-elämälle kuin kansainvälissä projekteissa kuvaamista, reportaasikuvausta lehdille, valokuvauksen opetusta sekä painotuotteiden graafista suunnittelua ja kuvittamista. Kankkunen osallistui lisäksi aktiivisesti VB-valokuvakeskuksen toimintaan.

Suomalaisen taidevalokuvan kärkeä VB-valokuvakeskuksen keväässä edustavat kuopiolaisen Nanna Hännisen ja turkulaisen Iiu Susirajan näyttelyt. Kansainvälisesti tunnustetun Hännisen Now is Now -näyttelyn teossarja sisältää vanhoja valokuvia ja esinemuotokuvia paperista, työpäiväkirjojen teksteistä sekä arkiesineistä. Sarja käsittelee muun muassa nykyhetkessä olemisen tärkeyttä sekä aikaa ja ajan suhteellisuutta.

Vahvasti omaäänisen valokuva- ja mediataiteilijan Iiu Susirajan Happy Hour -näyttelyyn kuuluu niin valokuvia kuin videoteoksia. Susirajan nykymaailmaa kommentoivat, surrealistiset ja humoristiset teokset pysäyttävät ja haastavat katsojan pohtimaan yhteiskunnan arvoja ja asenteita.

 

Bremerien kotialbumit ja Suomi-kuvat sekä Jänisten rintamakuvat syksyn juhlanäyttelyissä

VB-valokuvakeskus muistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta syksyn kahdessa näyttelyssä, jotka kuuluvat osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.

Syyskauden avaa suomalaisen valokuvan mestareiden Caj ja Stefan Bremerin, isän ja pojan, yhteinen ja ainutlaatuinen näyttely. VB-valokuvakeskukselle toteutettu 2 x Bremer = Suomi -näyttely muodostuu kolmesta osasta: Caj ja Stefan Bremerien omien kotialbumien perhekuvista, kuvajournalistien maineikkaista Suomi-kuvista sekä sosiaalisessa mediassa jaetuista kuvista, joilla Bremerit ovat saavuttaneet laajan seuraajakunnan.

Akateemikko Caj Bremerin 1950- ja 60-lukujen reportaasimatkojen valokuvat muodostavat Suomi-kuvaston historiallisen aarrearkun, jonka tunnetuimpia kuvia nähdään osana näyttelyä. Stefan Bremer tunnetaan varsinkin 1980- ja 90-luvun yöllisistä kuvasarjoista, joissa hän kertoo runollisesti nuorisokulttuurin kasvusta kaupungeissa, eritoten Helsingissä. Hän on dokumentoinut myös musiikkimaailman trendejä, urbaania elämää ja kulttuuririentoja syrjäseuduilla.

VB-valokuvakeskus esittelee Jänisten kuvaajasuvun rintamakuvia marraskuusta alkaen. Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä suomalaista rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Monet kuvista ovat tunnettuja rintamakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Näyttelyn tuottaa VB-valokuvakeskus, ja sen suunnittelusta ja valokuvavedoksista vastaa Matleena Jänis.
Suomen juhlavuoden lisäksi VB-valokuvakeskus viettää omaa juhlavuottaan: keskusta ylläpitävä VB-seura täyttää 35 vuotta ja valokuvakeskus 30 vuotta. Suomen ensimmäisen alueellisen valokuvakeskuksen toimintaa esitellään ateljeetilan näyttelyssä, jonka kuvat ovat VB-valokuvakeskuksen ja Savon Sanomien arkistoista.